🌳От днес зарочва тадиционната Седмица на гората, чрез която лесовъдската колегия в нашата страна отбелязва своя професионален празник. Тази година мотото е „Гората е здраве!“.  В своята вековна история, празникът, както и дейностите, свързани с опазването на природата, получават подкрепата на цялото общество. Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“ поздравява всички, свързани с лесовъдската професия, с опазването и грижата за горите и любителите на природата! Бъдете здрави и помнете, че гората е здраве, а горските пътеки не водят към аптеки!

🌳По повод празника спортисти от Шумен, които провеждат тренировките си на шуменското плато залесиха фиданки на паркинга до Информационния център на ДПП „Шуменско плато“. В акцията участваха и деца от Клуба по ориентиране „Мадарски конник“, които обещаха и в бъдеще да се грижат за дръвчетата.

🌳Ученици от СУ „Панайот Волов“ в Шумен се включиха в  инициативата „Бъди посланик на гората“ на Изпълнителната агенция по горите и ДПП „Шуменско плато“. Ръководителката на клуб „Зелени патрули“ към училището Деляна Борисова проведе урок с предоставените лесовъдите видеоматериали, посветени на горската професия и дейностите, които се извършват в горските територии. Информацията беше разпространена в класовете и така малчуганите вече са носители на посланията за опазването на горите.

🌳Реализират се и други инициативи по повод Седмицата на гората:

🌱още през март стартиране на онлайн викторина „Уча и знам за българската гора“. Тя е насочена към децата от 3 до 6 клас. В продължение на 21 дни насе публикуват интересни факти за гората и нейните обитатели, а на 11 април от 10 часа на сайта на ИАГ ще има анкета, чрез която малчуганите могат да проверят своите знания. Първите 10 попълнени вярно анкети ще получат награди.
🌱 Изпълнителна агенция по горите стартира рубрика, в която намират място споделени от Вас неизвестни исторически факти,
архивни снимки, свързани с историята на Седмица на гората или горската професия, интересни разкази и случки, свързани с работата на горски служители – ветерани, експонати и автентични материали, свързани с горската професия.
Вашите материали ще обогатят историята на горското дело, която е на повече от 140 години, а експонатите могат да бъдат част горски музейни сбирки. Материалите се събират на ел. адрес: sedmicanagorata2021@abv.bg и се публикуват на фейсбук страницата на Изпълнителна агенция по горите.

🌳Нека отбележим заедно Седмица на гората – 2021 г.