Няма регистрирани пожари на територията на Природен парк „Шуменско плато“ през това лято. Служителите на парка обходиха местата, където е разрешено паленето на огън и не установиха разрушаване на регламентираните огнища. На територията има 11 заслона за отдих. Състоянието на туристическата инфраструктура там – пейки, маси и огнища, е добро, показа още проверката. През миналата година бяха ремонтирани 8 от заслоните заради вандалски прояви, но тази година  не са установени разрушени съоръжения. Припомням, че повечето от местата за пикник в Природния парк са „осиновени“ от водещи фирми и организации от Шумен и техните служители се грижат за поддръжката. В дейностите се включват и доброволци.

На територията на Парка има предупредителни табели, че е забранено паленето на нерегламентирани места. Обикновено инцидентите възникват при неправилно боравене с открит огън. Пример за това е пожарът в местността „Мечката“ през 2017 година когато изгоряха около 3 дка борова гора.

Дирекцията на природен парк „Шуменско плато“ и Североизточното държавно предприятие предвиждат специални уроци за деца в рамките на летните занимания, които двете институции организират. Инициативата се нарича „Лято без пожари“ и в нея ще се включат служители от горски стопанства и огнеборци от РСПБЗН Шумен.