Междуведомствена комисия направи оглед на туристическата пътека към заслон “Бигора“ в природен парк „Шуменско плато“. Експертната среща се проведе по инициатива на Държавното горско стопанство в Шумен във връзка със сигнали на тел. 112 за паднали големи дървета по пътеката. В огледа участваха представители на Стопанството, на Дирекцията на Природния парк, на Община Шумен, РИОСВ Шумен и на Регионалното управление по горите.
Според експертите, най-опасните дървета в природния парк се намират в отсечката между комплекс „Орбита“ и заслон „Бигора“. Инж. Тодор Геронтиев, зам.-дректор на ДГС Шумен уточни, че дърветата са предимно от вида бук, при които признаците на загниване не са ясно изразени и това подхранва опасенията на специалистите, че има риск от бъдещи трагични инциденти. Експертите се обединиха около идеята да се премахнат 25-метровите дърветата само от горната страна на пешеходната алея в опасния участък. По тази начин дори и да падне дърво то няма да достигне преминаващите граждани. Спецалистите посочиха, че в района има 4-метрови фиданки, чрез които гората ще се подновява. „За нас най-важни са здравето и безопасността на туристите. Неоспорим факт е, че дървета в този район са стари, падат и трябва да се предприемат мерки“, заяви директорът на Природни парк инж. Васил Василев.
Маршрутът от комплекс „Орбита“ до пещера „Русалка“ през заслон „Бигора“, в който попада опасния участък, е любимо място за шуменци и гостите на града. Там обаче през 2012 година трагично загина 2-годишно дете, което беше ударено от падащо дърво, тежко бяха ранени трима възрастни. Тогава се предприе премахване на опасните и болни дърветата. Инвентаризация се прави всяка година.