Залесяване по повод 21 март – Международния ден на горите организира ПП „Шуменско плато“ съвместно с ученици от СУ „Сава Доброплодни“ и  Центъра за рехабилитация за хора със зрителни увреждания. Новите дръвчета ще радват посетителите на лесопарк „Кьошковете“. Петокласниците научиха повече за лесовъдската професия и начините на залесяване и приложиха на практика знанията си. Експертите от парка показаха семена от  най-разпространените дървесни видове в региона и обясниха каква е ролята на лесовъда за създаването и отглеждането на горите. Едно от дръвчетата е дарение от Центъра за рехабилитация за хора със зрителни увреждания, чийто потребители и служители участваха в събтието. Другите дръвчета са от ДГС Шумен, а залесяването е съгласувано с Община Шумен.

Международният ден на горите е определен по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие, проведена през ноември 1971 г. и e подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Отбелязването е с цел да се фокусира вниманието върху ефективното стопанисване и опазване на всички гори на планетата с техния разнообразен животински и растителен свят.

Горите заемат 90% от площта на ПП „Шуменско плато“.  Тук се срещат 535 вида висши растения, от които 64 са с природозащитен статус. Установени са над 240 вида гръбначни животни, 345 вида безгръбначни и 28 вида земноводни и влечуги.