Изпълнителна агенция по горите стартира кампанията „Бъди посланик на гората“. Инициативата е посветена на Международния ден на горите – 21 март, и предстоящата Седмица на гората.

„Насочваме кампанията предимно към децата, които участваха в наши миналогодишни кампании и които вече са посланици на гората“, уточняват организаторите. На тези деца и техните преподаватели ще бъдат предоставени кратки видеоматериали, посветени на горската професия и дейностите, които се извършват в горите „По този начин информацията ще се разпространи в класовете и така ще бъдем отново заедно, макар и виртуално“, добавят от Изпълнителната агенция и допълват, че малчуганите се превръщат в носители на посланията за опазването на горите.

Видеоматериалите ще бъдат предоставени на всички, желаещи да се включат в кампанията чрез структурите на Изпълнителната агенция по горите в цялата страна, дирекциите на Природните паркове, регионалните дирекции по горите, лесозащитни и горски семеконтролни станции.

Генералната асамблея на ООН обявява 21 март за Международен ден на горите (IDF) през 2012 г. с цел да повиши информираността на обществото за значението им, тяхното опазване и устойчивото им развитие. Темата за всеки Международен ден на горите се избира от Партньорството за сътрудничество в областта на горите. Тази година тя е „Възобновяване на горите: Път към възстановяване от кризата и благополучие“