Млади изследователи от СУ „Панайот Волов“ в Шумен проучиха качествата на водата на р. Поройна, която извира от  шуменското плато. Урокът за водите в Природен парк „Шуменско плато“, в който участваха близо 70 деца, се проведе съвместно с горските педагози от Парка, експертът от Община Шумен Галин Ганчев и служители на Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околната среда. Гл.специалист Силвия Христова и гл. експерт Надежда Иванова демонстрираха как се измерват показателите на повърхностните води – температура, киселинност, наситеност с кислород, а след това учениците направиха свои измервания. Установено беше, че качествата на реката са подходящи в нея да съществува живот. Ирина Павлова от Парка обясни на децата специфичните хидроложки особености на платото и как обявявянето на територията за защитена допринася за чистотата на водите и изворите.

Галин Ганчев представи възникването и развитието на снабдяването с вода за населението от древни времена до днес, след което учениците се отправиха на поход по платото за да видят какво представляват водните съоръжения „каптаж“ и „помпена станция“.

Урокът е посветен на Седмицата на гората 2022, като дейностите са част от училищен STEM проект на тема „Как ще осигурим водоснабдяването на нашия град, ако не можем да използваме язовир Тича?“, по който съвместно с различни институции и партньори работят учениците от ІV „а“, V „в“, VІІ „а“ клас и клуб по роботика Power Vortex.