Хранилки за птиците в ПП „Шуменско плато“ изработиха третокласници от СУ „Панайот Волов“ в Шумен. В специален урок за зимуващите птици децата научиха какви грижи трябва да полагат и коя е подходящата храна за пернатите обитатели на Парка. Експертите на Дирекцията представиха най-разпространените видове  сред които синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки и други, като запознаха малчуганите и със звуците, които издават за да могат да ги разпознават.

От рециклируеми и природни материали – шишарки, картон, канап, клонки, всяко дете изработи различни хранилки. Част от тях бяха поставени в лесопарк Кьошковете, а друга част малчуганите занесоха у дома, където ще продължат да поставят подходяща храна и по този начин да се грижат за зимуващите птици.

С третокласниците се работи вече три години. По повод 40-та годишнина от обявяването на ПП „Шуменско плато“ децата и техните родители изработиха и поставиха къщички за птици, които и до днес красят лесопарк „Кьошковете“. Миналата есен по идея на учениците в Горското училище на Парка бяха поставени табели с интересни призиви за опаване на природата. Децата и класният им ръковоител Катерина Колева благодариха за уроците със специална грамота.