Все по-ярки и цветни стават детските съоръжения на ДПП „Шуменско плато“. Горският лабиринт грейна обновен благодарение на усилията на експертите. Основната табела беше счупена, а стъпалата липсваха. Лабиринтът предсталява мрежа от пътечки, по които могат да се забавляват най-малките. Между дърветата и храстите са скрити фигури на животни, които децата могат да открият, има люлки и пързалки. Намира се зад Обсерваторията на ДПП „Шуменско плато“ и продължава в гората към Информационния център на Община Шумен.
За по-големите туристи вече са поставени информационни табели, които указват основни маршрути в Парка – „Оттука започва България“ и „Урок по горската пътека“, които започват от лесопарк „Кьошковете“, както и „С раница до хижа Букаците“ и „Вълшебството на гората“, чието начало е от района на заслон „Алеко“ до Шуменската крепост.
И още нещо любопитно: на датата 15 май отбелязваме Световния ден на климата. Той е обявен от страните членки по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата за да бъде декларирана общата ни отговорност към климатичните изменения.