Ученическа практика с възпитаници на СУ „Трайко Симеонов“ се провежда в ПП „Шуменско плато“. Десетокласниците изучват специалност „Спортно-туристичски дейности“ и практическите занимания са част от обучението им. Експерти от Парка показаха на терен основните туристически маршрути, веломаршрутите, видовете маркировки и паркова инфраструктура. По време на заниманието по Дендрологичната пътека учениците не само се запознаха с най-разпространените дървесни видове в Парка, но и премахнаха избуяла растителност от част от маршрута.

Като част от практиката за полезните и вредни дейности в горите беше почистен от отпадъци заслон „Теменуга“. Проведоха се и теоретични занимания за запознаване с видовете водачество, задължителната екипировка, опазването на горите при посещение на туристи. Учениците научиха повече и за флората и фауната на Парка, както и за лесовъдската професия. В дискусиите всеки направи свое предложение за да стане шуменското плато още по-привлекателно за туристи, като най-обсъжданата идея беше да се построи лифт за по-лесен достъп до защитената територия, който да бъде и вид атракция за града.

Заниманията с ученици от СУ „Трайко Симеонов“ са част от дългогодишно споразумение за сътрудничество между училището и Дирекцията на парка.