43 години от създаването на Природен парк „Шуменско плато“ се отбелязват днес.  3 896 ха от шуменското плато са обявени за защитена територия на 5 февруари 1980 г. за да се съхранят ценните растителни и животински видове, платовидния ландшафт и местата, подходящи за отдих и туризъм.

Рожденият ден беше отбелязан заедно с шуменския скаутски клуб „Креслив орел“. В Информационния център на Парка вълчетата и по-големите скаути участваха в интерактивни игри и научиха повече за флората, фауната и защитените видове в  територията. По повод празника младежите изработиха и подариха специални къщички, които показват кой трябва да се грижи за опазването на природата. Всички заедно решиха къщичките да бъдат поставени на най-посещаваните от туристи места като например заслоните, за да напомнят, че природата не трябва да се замърсява и всички сме отговорни за нейното опазване. Скаутите обещаха да помогнат при обновяване на маркировката по маршрутите и да участват при разчистването на пътеки. Благодарим за подаръците и готовността за помощ!

             

За служителите на Парка денят се оказа не само празничен, но и работен. Отстранено е паднало дърво, което препречваше пътя в района на заслон „Гроба на курсистите“.

                                          

Честит празник на всички любители на природата! Честит празник на хората, вложили усилия през годините за да се радваме днес на прекрасния ни Парк!