Как да помогнем да обикновените птици да презимуват и какво символизират птиците в литературата? Двете теми съчетаха в един урок експертите от ПП „Шуменско плато“ и учениците от 8А кл. на СУ „Панайот Волов“ в Шумен. Осмокласниците научиха коя е най-полезната храна за пернатите в зимния период, кои видове са изложени на риск и по какъв начин могат да се направят хранилки, които да не замърсявата околната среда. За най-разпространените видове птици сред които синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки и други, бяха изработени хранилки от отпадъчни и еко материали. Използвани бяха просо и слънчогледови семки, които задължително трябва да са сурови и безсолни.

Осмокласниците бяха подготвили презентация, в която представиха какво символизират птиците в литературата и свещените книги. Гълъбът е символ на мир и любов, гавранът – на покаяние, орелът –  на спасение. Учениците подариха на експертите специално изработена картина от природни материали, свързана с темата на заниманието.

В края на урока, посветен на 43 години от обявяването на Природен парк „Шуменско плато“ защитената територия, всички хранилки бяха поставени на подходящи места.