Служителите на ДПП „Шуменско плато“ и РДГ Шумен почистиха районите на заслони „Детелина“ и „Теменуга“ на територията на ПП „Шуменско плато“. Акцията е посветена на Седмицата на гората 2022, която тазигодина е под мотото „Аз ♥ гората!“.

 

                          

Заслоните са едни от най-посещавани на шуменското плато и разполагат с покрита част, беседки, открити пейки и маси. Установено беше сериозно замърсяване с битови отпадъци и около подстъпите към местата за отдих, които бяха почистени. Сред захвърлените пластмаси бяха открити и стъклени бутилки, а стъклото е опасно при силно слънчево греене тъй като се превръща в лупа и може да предизвика пожар в гората. Служителите на двете институции се надяват посетителите на заслоните да оставят след себе си незамърсена парковата инфраструктура за да може всички да се наслаждаваме на пълноценен отдих при разходките си в Парка.

Припомняме, че в събота – 9 април, Община Шумен и ДПП „Шуменско плато“ призовават гражданите да се включат в почистване на места, извън очертанията на града и по шуменското плато. Чували и ръкавици ще се раздават в информационните центрове на Парка, както и пред Общински младежки дом. Контейнери за събраните отпадъци ще има на паркинга пред информационния център на платото, след Гроба на курсистите на завоя по пътя към Стария град и на паркинга за тирове пред входа на „Кьошковете“. Ако в района, който се почиства, няма контейнери, чувалите трябва да бъдат изнесени в близост до асфалтовия път.