Обявеното извънредно положение наложи да се отменят събитията, посветени на Седмицата на гората. Според традицията тя се чества в първата седмица на месец април и се счита за професионален празник на работещите в системата на горите. Тази година празничните събития бяха подготвени за периода  6-12 април с мото „Създай, отгледай, предай“. Председателят на Съюза на лесовъдите в България проф. Иван Палигоров направи обръщение към колегията и всички приятели на гората в което посочва: „Привличането на вниманието на обществото към състоянието, опазването и проблемите на горите в страната и тяхното многостранно значение за живота на хората не трябва да е концентрирано само през Седмицата на гората. Колегите лесовъди очакват обществото да проявява повече интерес към постиженията и проблемите на нашата професия, обществото следва да обръща все повече внимание на сложните процеси в резултат на промените в климата. Да, ние се стремим да работим активно с всички слоеве на обществото – децата, подрастващите, учениците, но трудно тази наша високоблагородна професия получава признание за делата си от най-високите нива на държавното управление“.

Проф. Иван Палигоров уточнява, че тази година отчетът за свършеното ще бъде публикуван на страниците на вестник „Гора“. Там ще бъдат обявени и носителите на най-високия професионален приз „Лесовъд на годината“.

Отмяната на Седмицата в историята на нашето горско стопанство е трета – не е имало чествания само в  последните две години от Втората световна война. Възникнала като Празник на залесяването, а от 1934 г. вече като Седмица на гората, иницитивата винаги е заостряла вниманието на обществеността върху необходимостта и ползата от залесяването. Седмицата на гората е необходима за да се обърне внимание на състоянието на нашите гори, за да се цени стойността им и тяхното значение.