Нов Център по природни науки ще бъде открит в сградата на Астрономическата обсерватория на шуменското плато. Центърът е създаден от преподаватели от Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“ и ще бъде отворен за посетители на 20-ти май от 18 часа с интересна програма.  Официалното събитие ще открие оперният певец Деан Константинов, танцов ансамбъл „Луди млади“ от Средно училище „Сава Доброплодни“ и народната певица Никол Георгиеваще вдигнат грауса н настроението, а най-голямата атракция ще бъде представлението с живи животни на известните херпетолози Марко Иванов и Кирил Вълканов от ЗмиярникЪ от гр.Бургас.

В самия Център освен традиционната изложба на стари уреди и апарати, които представят природните науки в областта на химията, физиката, географията и астрономията, могат да се видят и нови интересни неща. Например, нещо което в природата много рядко се случва – как копулират два различни вида: тритон и жаба. Новата изложба е първата в България експозиция от животински модели в реални размери.

В Центъра ще могат предварително да се правят заявки за посещения.  Посетителите ще могат да видят и експерименти на живо и образователни филми. Сградата на Астрономическата обсерватория се стопанисва съвместно от Шуменския университет и Дирекцията на природен парк „Шуменско плато“.