Как да се грижат за зимуващите птици научиха четвъртокласници от клуб „Зелени патрули“ към СУ „Панайот Волов“ в Шумен. В специален урок експертите на ПП „Шуменско плато“ представиха най-разпространените видове птици сред които синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки и други, които остават в България през зимата. Пернатите обитатели на Парка имат нужда от допълнителна енергия и децата се ангажираха да помогнат като направят хранилки.

Малчуганите научиха, че най-достъпната храна са слънчогледовите семки, които обаче задължително трябва да са сурови и безсолни. Не е подхоящо даването на хляб, особено пълнозърнест. Хранилките трябва да са в неутрални цветове и форми за да не се страхуват птичките да кацат по тях.

Затова от подходящи рециклируеми и природни материали – картон, канап, клонки, всяко дете изработи различни хранилки. Част от тях бяха поставени в лесопарк Кьошковете, а друга част малчуганите занесоха у дома, където ще продължат да поставят подходяща храна и по този начин да се грижат за зимуващите птици.

„Зелените патрули“ се запознаха и със звуците, които издават различните видове птици и как по специфичната им песен могат да ги разпознават.

На територията на ПП „Шуменско плато“ се срещат 72 вида птици. Урокът е посветен на 42 години от обявяването на защитената територия. Екипът на СУ „Панайот Волов“ изпрати специален поздравителен адрес до Дирекцията по повод празника.