На многобройните посетители на ПП „Шуменско плато“ Дирекцията на парка предлага обособени места за краткотраен отдих или пикник, включващи заслони, пейки, маси, огнища, беседки, чешми. За местонахождението им може да се ориентирате по указателни табели.   

Места за отдихТуристически заслон „Теменуга“. До него може да се достигне пеш или с автомобил. Намира се в южна посока от Паметник „Създатели на българската държава”. В гората около заслона има пейки, маси, огнища и чешма. Поляните наоколо са подходящи за спортни игри.

 

 

   

Места за отдих

Туристически заслон „Детелина“. Намира се в близост до Паметника на курсистите. До него се достига по горски път, пеш или с автомобил след отбивка от панорамния асфалтов път. В заслона и около него са разположени пейки, маси и огнища. Има чешма. В м. „Дългите поляни” в близост до заслон „Детелина” има беседка и кътове с пейки, маси и огнища.

 

 

Туристически заслон „Курсиста“. Намира се по  панорамния път Паметник „Създатели на българската държава“ – Шуменска крепост. Разполага с две огнища, маси и детска площадка. 

Туристически заслон „Диана“. Намира се западно от гр. Шумен в близост до асфалтов път Шумен – с. Новосел. Широките открити пространства около него предлагат възможности за практикуване на различни видове спорт.

Места за отдихТуристически заслони „Автостроител“. Намират се в м. „Осмарски колонии“ до чешми „Малка и голяма халваджия“.

 

 

 

 

Места за отдих

Туристически заслони „Шуменска крепост“ и „Алеко“. Намират се в м. „Хижата“, в близост до Шуменската крепост. При тях има изградени детски площадки. Разполагат с камини, огнища и допълнителни пейки и маси в близост.

 

 

 

Места за отдих

Туристически заслон „Бигора“. Намира се в м. „Кьошкове“, по трасето на тематичен маршрут „Дендрологична пътека“. Достига се от лесопарк „Кьошковете“, комплекс „Орбита“ и се продължава по асфалтовата алея на маршрута. В заслона има пейки, маса и огнище, а в близост тече естествен извор. На няколко метра се намира и местността „Операта“, където също са разположени места за отдих.

  

 

 

Места за отдих

Туристически заслон „Успех“. Намира се в близост до вила „Пазачница“ в района на Стария град и Шуменската крепост“. До заслона се стига по горски път. Разполага с огнища. Поркрай заслона минават  маршрутите до хижа „Букаците“ и „Карст под защита – дар за покоенията“.

 

 

 

Погледно място „Хан Крумови порти“. Намира се западно от историко-археологически резерват „Шуменска крепост“. Около него има туристическа инфраструктура за краткотраен отдих: пейки, маси, огнища. Откритите пространства са подходящи за спорт.

Погледно място „Дивдядовски скални венци“. Намира се на източните склонове на Шуменското плато. Предоставя възможност за запознаване със скални феномени и скални манастири. До там може да се достигне пеш по екстремен маршрут, който започва от края на кв. Дивдядово, или по горски път в близост до информационен център на Паметник „Създатели на българската държава“.

Места за отдихКътове за отдих: 

Кът за отдих при пещера „Русалка“ („Сулумара“). Намира се при входа на пещерата, има чешма.

Кът за отдих южно от Паметник „Създатели на българската държава“. Има изградени беседка, огнища, пейки и маси и кът за деца.

Кътове за отдих по панорамния път Паметник „Създатели на българската държава“ – Шуменска крепост

Кът за отдих „Шестте бука“. Намира се в района на бившия Профилакториум. Достъпът е от отбивка по пътя Старият град – с. Новосел. 

Туристическа беседка „Дългите поляни“. Намира се в едноименната местност, западно от заслон „Детелина“. Достига се по горски път. 

Туристическа беседка „Хижата“. Намира се западно от историко-археологически резерват „Шуменска крепост“, в непосредствена близост. Достъпът е от отбивка по пътя Старият град – с. Новосел. 

Туристическа беседка „Горски лабиринт“. Част от пътеката за деца „Горски лабиринт“ зад Летниятинформационен център на ПП „Шуменско плато“. Подходяща за деца.

Туристическа беседка „Алея за хора с увреждания“. Достига се по пътеката за хорас увреждания, в района има допълнителни пейки и маси, както и спортни съоръжения – успоредки.