1. Четвъртокласници изпяха еко рап като поздрав към горските педагози, представящи урок за гората в СУ „Панайот Волов“ в Шумен. Песента беше подготвена специално за инициативата, а децата получиха подарък – лексикон с най-разпространените видове дървета в България. Урокът представи най-характерните белези на отделните видове, на учениците бяха показани семена на дървета и беше обяснено как лесовъдите създават нови гори. Урокът завърши с еко рап, а малчуганите обещаха да разучат и химна на гората – песента „Хубава си моя горо“.

                                                     Еко рап изпяха четвъртокласници по време на урок за гората Еко рап изпяха четвъртокласници по време на урок за горатаЕко рап изпяха четвъртокласници по време на урок за гората

Третокласниците от същото училище също обогатиха познанията си за гората и вече могат да определят различните дървесни видове. Децата научиха, че мощната подземна коренова система на иглолистните дървета помага за да се укрепи почвения слой и така могат да се задържат свлачища и да се предотврати ерозията. Пример за това са насажденията от черен бор, които опасват шуменското плато. Като истински пазители на гората малчуганите се запознаха с най-разпространените видове дървета в България и попълниха без грешка задачите в лексиконът-подарък, предоставен по време на урока.

                 Еко рап изпяха четвъртокласници по време на урок за гората        Еко рап изпяха четвъртокласници по време на урок за гората        Еко рап изпяха четвъртокласници по време на урок за гората

Учениците разбраха, че повече от 1000 дка нови гори се създават през тази година в четири области на Североизточна България – Шумен, Варна, Търговище и Шумен.