Дирекцията на ПП „Шуменско плато“ е сред организаторите на публичната лекция на тема: „История за огън и лед: как вулканите и ледените шапки показват бъдещето на Земята“. Събитието  ще се проведе на 11 октомври 2024 г. от 18:30 часа в „Младежки дом Шумен“. Лектори  ще бъдат проф. Салваторе Каффо, главен вулканолог на природен резерват „Парк Етна“ (Италия) и  Джовани Лаудани – директор и на резервата. От българска страна по темата ще говори флотилен адмирал проф. Боян Медникаров – капитан на българския военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий”, обслужвал българските мисии в Антарктида, както и най-известният български полярен изследовател – проф. Христо Пимпирев. Ще бъде представен натрупаният опит и предизвикателствата в покоряването на частите на планетата, които могат да ни дадат ценна информация за влиянието на климатичните промени и тяхното отражение върху живота на Земята, екологията и туризма в глобален и локален аспект.

Във фокуса на събитието ще бъдат теми, свързани с натрупаното знание и опит в екстремните зони със сурови условия за пребиваване и оцеляване, където измененията на климата имат осезаеми проявления със значение за развитието на науката и прогнозата за бъдещето на нашата планета. Ще бъдат разгледани и  предизвикателствата пред туризма и начините за адаптиране на туристическия сектор към новите условия, което е важна част от икономическия профил и потенциала за развитието на Шумен и региона. Срещата е открита за всички граждани, представители на академична общност, на местното самоуправление, общинските туристически предприятия, представители на туристическия бизнес, студенти и ученици, журналисти и др.

Събитието се организира съвместно с Природен парк „Шуменско плато“, Регионален исторически музей – Шумен, Регионална Библиотека „Стилиян Чилингиров“, сдружение „Обединени за Шумен“, Фондация „Подобри“, Младежки дом, Шуменски университет , телевизия Шумен, както и от д-р Владимир Йолов, председателят на общинската комисия „Европейски проекти, международно сътрудничество и взаимодействие с неправителствени организации“.