1. Четвъртокласници изпяха еко рап като поздрав към горските педагози, представящи урок за гората в СУ „Панайот Волов“ в Шумен. Песента беше подготвена специално за инициативата, а децата получиха подарък – лексикон с най-разпространените видове дървета в България. Урокът представи най-характерните белези на отделните видове, на учениците бяха показани семена на дървета и беше обяснено как лесовъдите създават нови гори. Урокът завърши с еко рап, а малчуганите обещаха да разучат и химна на гората – песента „Хубава си моя горо“.

                                                     

Третокласниците от същото училище също обогатиха познанията си за гората и вече могат да определят различните дървесни видове. Децата научиха, че мощната подземна коренова система на иглолистните дървета помага за да се укрепи почвения слой и така могат да се задържат свлачища и да се предотврати ерозията. Пример за това са насажденията от черен бор, които опасват шуменското плато. Като истински пазители на гората малчуганите се запознаха с най-разпространените видове дървета в България и попълниха без грешка задачите в лексиконът-подарък, предоставен по време на урока.

                                

Учениците разбраха, че повече от 1000 дка нови гори се създават през тази година в четири области на Североизточна България – Шумен, Варна, Търговище и Шумен.