Близо 130 детски творби участваха в тазгодишното издание на Националния конкурс „Приро дата – моето вдъхновение“. Той се огранизира за 29-та поредна година от ДПП „Шуменско плато“ за да се стимулира детската креативност, свързана с природата. В надпреварата участват 32 дигитални, 20 приложни и 27 литературни произведения, както и 45 рисунки, разпределени в две възрастови категории.

Голяма част от децата, творили вдъхновени от природата, са участвали в различни инициативи и образователни дейности, организирани от Дирекцията на парка и от горските педагози от Североизточна България. Темата е провокирала участниците не само да творят, но и да се замислят какъв е техния личен принос към опазването на околната среда.

Първите места в категорията за изобразително изкуство са за Дария-Ника Владимирова от ШИИ „Арт Попово“ към Дом на Културата, гр. Попово и Габриела Недялкова, от арт школа „Чифлигарови“ гр. Шумен.

       

В категорията за дигитални рисунки и презентации начело са Жасмин Жекова от СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен и Виктория Пощарова от СУ „П.Волов“.

           

При приложните творби първенец е 3 а клас от СУ „Йоан Екзапх Български“ и Габриела Тодорова от СУ „П.Волов“ в Шумен.

Гизем Сезгин от СУ „Хан Исперих“ в гр. Нови пазар и Изабела Младенова от литературен клуб „Български език и творчество“ към НЧ „Д.Войников -1856“, гр. Шумен са отличени за литературните си творби.

Присъстващите бяха поздравени с музикални изпълнения, а шестокласниците от екоклуб „Зелена сделка“ към СУ „Тр. Симеонов“ представиха клубната екодейност.

Наградите са осигурени с помощта на Североизточното държавно предприятие като децата получиха подаръци, ваучери за специализираната книжарница „Пегас“ и рекламни материали от ПП „Шуменско плато“.

Класирането е публикувано на интернет страницата на ДПП „Шуменско плато“.