Близо 300 творби участваха в тазгодишното издание на Националния конкурс „Природата – моето вдъхновение“, организиран зо 26-ти път от ДПП „Шуменско плато“. Учениците представиха 176 рисунки, 42 приложни творби, 28 презентации и 51 разкази и стихчета по темата. Участниците изразяват своето отношение към природата, изобразяват растения и животни, описват срещите си с тях в литературни творби и използват умело природни материали. В някои творби са показани начини за опазване на околната среда и правилното отношение към спасяването на планетата.

При рисунките първенци са Санер Салилов от Школа „Арт“, гр. Попово и Селен Идрис от Арт школа „Чифлигарови“, гр. Шумен. За своите литературни творби са отличени Васил Пламенов от II ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, с. Раднево и Теодора Миткова от СУ „Черноризец Храбър“, гр. Варна. Част от наградите в категорията са осигурени от Североизточното държавно предприятие. За приложната си творба е отличен Алтай Ахмед от СУ „Хан Исперих“ в Нови пазар, а при презентациите първите места са за Борислава Георгиева от СУ „Панайот Волов“ Шумен и Стоян Радославов от Професионалната гимнази по селско стопанство в Нова Загора. В настоящото издание на конкурса се наблюдава масово участие на ученици от конкретен клас и затова журито отличи участието на някои колективни творби. Отличени са класове от училището в сливенското село Сотиря, от село Строево, Пловдивско, възпитаниците на Центъра за образователна подкрепа в Шумен, първокласници и второкласници от Свищов, Раднево и Априлци. По традиция с творбите се подрежда изложба в административния център на ДПП „Шуменско плато“ в лесопарк Кьошковете, която остава постоянна до провеждането на следващия конкурс. Класирането е публикувано на интернет страницата на ДПП „Шуменско плато“ в раздел КОНКУРСИ. Отличените от Шумен могат да получат своите награди от Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“, а на останалите отличията ще бъдат изпратени.

Благодарим на всички за старанието, за таланта и радостта, която ни донесохте с творбите си! Полагайки усилия да запазим красивата ни природа тя ще ни бъде вдъхновение всеки ден!