Пещера „Бисерна“ ще бъде отворена за посещение от 2 септември 2023 г.

Влизането ще става само при предварително записване в делнични дни в дирекцията на ПП „Шуменско плато“ на тел.054/ 800 765. Работното време ще бъде от сряда до неделя включително, като почивни дни ще са понеделник и вторник. В делничните дни часовете на влизане са 10 ч., 11.30 ч. и 13 ч. , а в празничните и почивните дни групи ще се приемат съответно от 10 ч., 11.30 ч., 13 ч. и 15 ч.

До пещера „Бисерна“ се стига пеша, тъй като горския път не е подходящ за автомобили. Превозните средства могат да бъдат паркирани на асфалтовия път преди завоя за вилата на Община Шумен. Пешеходните маршрути са два – от чешма „Боровец“ през маркиран маршрут „Урок по горската пътека“ и от разклона за крепостта „Стария град“ по пътя за вилата на община Шумен. Указателни табели има по всички посочени маршрути.

Припомняме, че разходката в пещера „Бисерна“ е дълъг около 800 метра в едната посока. Температурата е 10 градуса и затова е необходимо посетителите да имат топла дреха. Заради високата влажност и пещерните води се препоръчва туристите да са с подходящи затворени обувки.

Пещерата е със статут на обект за научни изследвания и като такъв отваря за туристи два пъти годишно според утвърден режим. Той е съобразен с биологичния цикъл на прилепите, които я обитават и които са защитен вид според Закона за биологичното разнообразие.