ДПП „Шуменско плато“ организира съпътстващо събитие в рамките на състезанието „ШУМЕНСКО ПЛАТО 2019 – КОЛОЕЗДЕНЕ, БЯГАНЕ И ДУАТЛОН. Стартът на надприварата е на 7 юли, а инициатор и основен организатор е велоклуб „Илчов баир“. Дирекцията на парка е партньор на шуменските колоездачи и за всички зрители на спортното събитие предлагаме поход до скалния феномен „Окото“. В пешеходния маршрут могат да се включат и хора, които не са свързани със състезанието, няма ограничения за участниците. Към емблематичната природна забележителност ще се тръгне веднага след старта на състезателите в отделните дисциплини в 9.30 часа. Преходът е с обща дължина около 9 километра за отиване и връщане, като ще се премине през пътеки, горски път и живописен заслон. Точно преди скалния феномен има кратко стръмно изкачване до Осмарските скални манастири. Ще бъдете възнаградени с невероятни гледки и позитивни емоции. А „Окото“ е един от символите на шуменското плато.
По маршрута водачи ще бъдат служители от Природен парк „Шуменско плато“, които ще ви разкажат и интересни истории за платото.
Препоръчително е да сте с туристически обувки, да имате вода и минимално количество храна.
Не се предвижда такса за похода.
Дори да не сте свързани със Състезанието „Шуменско плато 2019 – бягане, колоездене и дуатлон“, можете да се включите като турист!