Поход до скалния манастир над сел Хан Крум ще бъде съпъстващото събитие на състезанието „Шуменско плато 2020 – бягане, колоездене и дуатлон“, организирано от Велоклуб „Илчов баир“. Експертите от ПП „Шуменско плато“ предлагат 8 километрова разходка до святото място за зрителите на надпреварата. Могат да се включат и други желаещи туристи.

Състезанието ще се проведе на 05.07.2020 г., неделя, на територията на ПП „Шуменско плато“ и селата Троица, Осмар, Кочово, Хан Крум и Новосел с начало и финал стадиона на с. Троица. Стартовете в различните дисциплини са планирани от 9 до 9.30 часа, а веднага след това туристите ще се отправят към причудливите природни форми на шуменското плато. Ще видят жилищата на монасите исихасти, живели в скалните пещери през Средновековието, а за легендите и историческите открития повече ще разкажат експертите от Парка.

Препоръчва се участниците в похода да са с подходящи обувки или маратонки и да си носят вода и шапка. Записването ще става на старта на стадиона в Троица.

Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“ за пореден път е партньор на Велоклуб „Илчов баир“ при провеждането на спортни надпревари. Освен поход за зрителите Дирекцията осигурява купите и медалите за настоящото състезание.