Над 320 творби участваха в 25-то издание на Националния конкурс за детско творчество „Природата – моето вдъхновение“. В надпреварата , организирана от дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“,  учениците представиха рисунки, приложни творби, презентации, стихове и разкази по темата.

Социалната изолация стимулира детското творчество и в Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“ бяха изпратени по електронен път рекорден брой презентации и текстове от цялата страна. Най-масово участваха учениците разградската Природоматематическа гимназия „Проф. Никола Обрешков“, които в презентациите си показват разнообразни визуални ефекти, представят атрактивно личното си отношение към природата или предлагат еко-проекти, които да развият в бъдеще. Учениците включват също и игри и викторини, с които могат да се проверяват знанията, свързани опазването на околната среда. С първи награди са отличени презентациите на Славена Стефанова от 10 клас и Мартина Пеева от 9 клас на разградската гимназия.

При писмените работи на първо място е Лора Маринова от СУ „П.Волов“ Шумен, второто място си делят Ралица Маркова, СУ „Н. Й. Вапцаров“, Приморско и Елинор Нанкова от Първо ОУ „Хр. Ботев“, Търговище. Трети награди са присъдени на Николай Хаджистойчев от ОУ „Елисвета Багряна“, Сливен и Реджеп Бирков от ЦПЛР-ОДК Велинград.

В категорията за изобразително изкуство първите места са за Христина Станиславова от СУ „П.Волов“, Шумен и Роселина Димчева от Арт школа „Чифлигарови“. При приложните творби отличието завоюва Нилин Ерджанова от СУ “Хан Исперих“, Нови пазар.

Освен разградската математическа гимназия, масово тази година участват ученици от Приморско, от село Сотиря, община Сливен и от шуменските учлища „ Сава Доброплодни“, „Йоан Екзарх Български“ и „Панайот Волов“. Традиционно силно е и участието на клуб „Сладкодумци“ към ОДК Шумен.

Не само участниците, но и наградите тази година са повече. Отличените получават подаръчни ваучери и информационни материали за ПП „Шуменско плато“. „Благодарим на всички за старанието. Надяваме се чрез увеличения брой поощрителни награди да стимулираме учениците не само да се вдъхновяват от природата, но и да се грижат за опазването й, което е и основната цел на конкурса“, отбеляза инж. Васил Василев, директор на ПП „Шуменско плато“.

В Административно-информационния център на Дирекцията в лесопарк Кьошковете е подредена изложба с детските творби. Тя ще остане до следващия конкурс и може да бъде разгледана от посетителите.

Класирането можете да видите тук:

КЛАСИРАНЕ НА УЧАСТНИЦИТЕ В КОНКУРС „ПРИРОДАТА – МОЕТО ВДХНОВЕНИЕ“