Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“ благодари на всички доброволци, които със своя труд помагат любимото плато да остане привлекателно място за отдих и спорт!

Днес, 5 декември, се отбелязва като Ден на доброволеца и отдаваме дължимото на всички приятели на парка, влагащи време и усилия за опазване на природата.

Много хора съчетават разходката си със събиране на отпадъци по пътищата и основните маршрути в парка. Те не афишират своята кауза, но неотменно я следват. На тях и на тези, които пазят направените заслони, пейки и удобства за туристи, Дирекцията изказва искрените си благодарности!

През 2023 г. доброволчески дейности бяха реализирани със скаутски клуб „Креслив орел“, които почистиха част от маршрут „Релакс“ и подновиха маркировката.

Ротари клуб – Шумен финализира инициатива си, наречена „Пътека на прилепите“, като почисти алея в лесопарк „Кьошковете“ и я превърна в място за обучение и игра на деца от всички възрасти.

По време на ученическите си практики, доброволно възпитаниците на СУ „Трайко Симеонов“ в Шумен пребоядисаха пейките в лесопарк „Кьошковете“, а също почистиха два маршрута – пътеката към пещера „Бисерна“ и Дендрологичната пътека.

С мартенска украса ни зарадва Сдружение „Змей горянин 2022“ към ЦСОП-Шумен, за  доброто настроение на посетителите и по повод пролетните празници по дърветата бяха превърнати в мартеници.

Служителите в дирекцията също участваха в национални и местни доброволчески кампании за почистване в полза на посетителите на защитената територия.

Екипът на Дирекцията подкрепя всички инициативи, свързани с подобряване състоянието на природния парк и винаги съдейства на добрите каузи!