Нови 12 огнища ще бъдат изградени на местата за отдих в ПП „Шуменско плато“. Обновяването ще се реализира това лято след като Дирекцията на парка участва в първото издание на социалната инициатива „Фантастико до теб”. Проектът „Градим огнища. Пазим гората“ е одобрен сред 260 внесени предложения. 10-членно жури начело с проф. Петър Стоянович подкрепи 19 проекта от цялата страна. Те бяха обявени на специална церемония в София, на която присъства директорът на Природен парк „Шуменски плато” инж. Красимир Христов. Той беше поздравен от Теодора Бакърджиева, изпълнителен директор на Български дарителски форум.

Проектът „Градим огнища. Пазим гората” предвижда създаването на изцяло нови 12 огнища на 8 заслона, на два къта за отдих и на две погледни места в Природния парк. На някои от местата подобни съоръжения не е имало до сега. С реализацията значително ще бъде намалена опасността от възникване на горски пожари. Огнищата ще бъдат по-удобни и безопасни за туристите, както и за провеждането на уроци с деца и ученици, свързани с опазване на горските територии от запалване.

Поддръжката ще се извършва от екипа на Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато”, който се надява посетителите да не рушат новите огнища и да спазват правилата за палене на огън в защитената територия.

Очаква се всички основни дейности да завършат в рамките на два месеца. Финансирането на проекта „Градим огнища. Пазим гората” е в размер на 6626 лв.