ДПП „Шуменско плато“, Община Шумен, Регионалният исторически музей, ШУ „ЕП. К. Преславски“и Регионалният клуб „Традиция“ организират тазгодишния фестивал „Зелени слънца“. Той ще се проведе на 24 юни – Еньовден, който в народната традиция се отбелязва като празник на билките.
От 5.30 ч. на шуменското плато в района на паметник „Създатели на българската ържава“ ще бъде посрещнат изгрева, ще се оплете Еньовски венец от билки и цветя, и ще се изиграе Еньовско хоро..
Празникът ще продължи на паркинга на паметник „Създатели на Българската държава“ от 9 ч. Ще бъдат пресъздадени ритуалите „Мълчана вода“ и „Еньова буля“. За децата са предвидени  работилница с природни материали, арт школа и скаутски игри, а за доброто настроение ще се погрижат фолклорни състави от община Шумен. Ще бъдат представени стари шумески церове за 77 вида болки и ще бъде покаана част от единствената изложба на позлатени билки „Златните билки на България“ от 10 ч. Център за природни науки с Астрономичска обсерватория. Предвиден е кулинарен базар и кулинарна надпревара. Във фестивала ще участват производители и търговци на биопродукти, занаятчии, Центърът за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания и скаутск клуб „Мадарски конник“.