Изпълнението на Плана за управление на ДПП „Шуменско плато“ беше представено пред заинтересованите институции и организации. Организатор на събитието според законовите разпоредби е РИОСВ Шумен.

Планът за управление е документ, който поставя основите и идеите за развитие на защитената територия, регламентира режимите и поставя цели на управление. Основавайки се на тези стратегии, програми, дейности и други механизми за ефикасно управление на територията, са определени ползванията и ползите за населението.

Настоящият План за управление е в сила от 2011 година. Обобщените данни по изпълнението показват, че са изпълнени основните цели, заложени в документа.  Тези цели са: опазване, поддържане и възстановяване на биологичното и ландшафтно разнообразие и приоритетни природни местообитания и видове с консервационна стойност, устойчиво ползване на природните ресурси, предоставяне на възможности за природозащитно образование и интерпретация и туризъм.

За периода 2011 г. – 2023 г. са реализирани множество проекти, изградени са туристически маршрути, места за отдих, специализирани пътеки. Построени са Летен информационен център, Административен център, Обсерватория, буферна сграда и облагородяване на пещера Бисерна. Реализиранити проекти и дейностти с външно финансиране са на обща стойност 5 683 680 лв.