Поход до скалния манастир над село Хан Крум организира Дирекцията на ПП „Шуменско плато“ на 28 септември, събота. Инициативата е по повод Световният ден на туризма, който се отбелязва на 27 септември.

Походът е насрочен за 10 часа, а началната точка е Летния информационен център на ДПП „Шуменско плато“, който се намира на паркинга до паметник „Създатели на българската държава“. Преходът е с продължителност около 4 часа общо в двете посоки и с почивките. Служители на Парка ще запознаят присъстващите с историята на скалните манастири по шуменското плато. Според историческите сведения, скалните венци по протежението на цялото плато са действащи манастири от епохата на Средновековието. Те са обитавани от монаси-исихасти.

Желаещите да преминат по маршрута, който е обозначен с бяло-зелена маркировка, трябва да бъдат с подходящи за туризъм обувки. Не е необходимо предварително записване, походът е безплатен.

Организирането на подобни походи за жителите и гостите на града е част от дейностите, които Дирекцията на ПП „Шуменско плато“ извършва регулярно.